Intergrafin uusi talousraportti on ilmestynyt

Kansainvälinen kattojärjestömme Intergraf julkaisee vuosittain talousraportin Euroopan painoalasta. Vuoden 2024 raportti kertoo, että 100 000 painoalan yrityksessä työskentelee yhteensä 600 000 työntekijää ja yhdessä he tekevät 80 miljardin euron liikevaihdon. Alan yritykset ovat keskimäärin varsin pieniä, sillä peräti 91 % painotaloista työllistää alle 10 työntekijää.

Jo yli puolet (58 %) painoalan liikevaihdosta tehdään pakkauksia ja etikettejä painamalla. Sanoma- ja aikakauslehtien osuus on enää 8 % ja kirjojen 4 %.

Viennistä 70 % on EU:n sisällä tapahtuvaa kauppaa. EU:n ulkopuolisista vientimaista tärkeimmät ovat muut Euroopan maat sekä USA. Suurimpia painotuotteiden viejiä ovat Puola, Hollanti, Saksa ja Italia ja tuojia puolestaan Itävalta, Ranska ja Irlanti. EU-alueelle painotuotteita tuodaan eniten muista Euroopan maista sekä Kiinasta ja USA:sta. Vuonna 2023 Kiinasta tuotiin erityisesti kirjoja (44 %) ja värityskirjoja (22 %). Suomen kauppatase painotuotteiden osalta oli –65 milj. € vuonna 2023,

Intergraf Economic Report 2024 tarjoaa tilastotietoa Euroopan unionin, Britannian, Norjan, Islannin ja Sveitsin graafisesta teollisuudesta. Graafisen alan yleiskuvan (mm. liikevaihto, työntekijöiden ja yritysten määrä, tuotantovolyymit ja kauppa) lisäksi raportti kertoo taloudellisesta kehityksestä aloilla, jotka suoraan vaikuttavat painoteollisuuteen (painoväri-, paperi-, kustannus-, kirja-, lehti-, energia- ja jakeluala). Lisäksi raportti sisältää myös Smithersin neljän vuoden ennusteen painoalalle.

GT:n jäsenet voivat ladata raportin maksutta jäsensivuilta, muut yritykset voivat tilata raportin hintaan 490 € + alv toimittamalla täytetyn lomakkeen osoitteeseen .