Painoteollisuuden vastuullisuusmalli

Yritysvastuun raportointivaatimusten tiukentuessa ja sidosryhmien asettamien raportointivelvoitteiden lisääntyessä painotaloihin kohdistuvat vastuullisuusvaatimukset ovat lisääntymässä. Yrityksiltä vaaditaan läpinäkyvämpää ja vastuullisempaa toimintaa sekä enenevässä määrin vastuullisuuden raportointia. Graafinen Teollisuus on luonut jäsentensä käyttöön käytännönläheisen ja yhtenäisen mallin raportointivaatimusten täyttämiseen ja vastuullisuuden kehittämiseen. Lisäksi GT tavoittelee painotoimialan hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi tarjoamme jäsenillemme ClimateCalc-hiilijalanjälkilaskurin ja Graafisen tuotannon ympäristösertifikaatin edulliseen jäsenhintaan.

Taustaa

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) on uusi eurooppalainen kestävyysraportoinnin direktiivi, joka velvoittaa suuret yritykset raportoimaan vastuullisuudestaan. Vaikka direktiivi koskee tällä hetkellä vain suurimpia yrityksiä, näkyy se kuitenkin kaikenkokoisten painotalojen arjessa yhteistyökumppaneilta tulevien tiedonkeruuvaatimusten lisääntymisenä. Ajan myötä vastuullisuusraportoinnista on tulossa olennainen osaa myös pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa.

Vastuullisuudesta on monenlaisia konkreettisia hyötyjä pk-yrityksille, ja parhaimmillaan vastuullisuusraportointi on yrityksen strateginen työkalu. Vastuullisuuteen panostaminen voi toimia kilpailuetuna, kasvattaa yrityksen arvoa sekä parantaa työnantajamielikuvaa ja mainetta. Vastuullisuustyö kulkee käsi kädessä riskienhallinnan kanssa – vastuullisuuden parantuessa myös riskien ennakointi helpottuu. Lisäksi avoimesti viestitty vastuullisuus lisää sidosryhmien luottamusta yritystä kohtaan.

Jos yritys tekee asiat paremmin kuin laki vaatii, ei sitä kannata jättää kertomatta. Kestävät ratkaisut eivät välttämättä näy heti plussana viivan alla, mutta aiheen huomiotta jättäminen voi tulla kalliiksi. Siksi tarvitaan pitkän aikavälin tavoitteita ja suunnitelmallisuutta.

Vastuullisuus ei ole enää pelkkä muotisana, vaan yrityksiltä odotetaan oikeasti koko ajan aktiivisempaa roolia vastuullisemman maailman luomisessa. Vastuullisuuden kehittämistyön ja raportoinnin aloittaminen jo ennen kuin se on pakollista, tuo kilpailuetua, antaa aikaa ja rauhaa työn tekemiseen sekä auttaa vastaamaan sidosryhmien tarpeisiin ja toimintaympäristön nopeasti muuttuviin vaatimuksiin. Järjestelmällinen vastuullisuustyö ohjaa yritystä toimimaan vastuullisesti koko arvoketjunsa läpi sekä auttaa rakentamaan pitkällä aikavälillä menestyvää ja kestävää liiketoimintaa.

Suuryrityksissä jo pitkään jatkunut alihankkijoiden vastuullisuuden perusteella tapahtuva pudotuspeli näyttää OP:n Suuryritystutkimuksen (2025) mukaan jatkuvan myös tulevaisuudessa. Noin 40 prosenttia suuryrityksistä ilmoittaa aikovansa vaihtaa toimittajiaan vastuullisuusvelvoitteiden takia. Vaihdospaine kohdistuu erityisesti teolliseen alihankintaan (72 %), muihin palveluostoihin (62 %) sekä raaka-aineiden toimittajiin (57 %). Vastuullisuusvaatimukset ulottuvat koko arvoketjuun – mikään sen osa ei voi jäädä vastuullisuustekojen ulkopuolelle.

KUVA: Tuore OP:n Suusyritystutkimus 2025 kertoo, että vastuullisuustyöllä on jo kiire. Peräti 86 % tutkimukseen vastanneista kertoo yrityksellään olevan vastuullisuussitoumusten vuoksi painetta tiukentaa alihankintaketjuunsa liittyviä vaatimuksia ja 44 % arvioi joutuvansa vaihtamaan alihankkijoitaan ja toimittajiaan lähitulevaisuudessa. Suurinta paine toimittajien vaihtamiseen on teollisessa alihankinnassa (72 %) ja muissa palveluostoissa (62 %).

Vastuullisuusmalli

Graafinen Teollisuus ry haluaa auttaa jäseniään navigoimaan muuttuvassa toimintaympäristössä tarjoamalla jäsenyrityksilleen mallin vastuullisuuden raportointiin ja kehittämiseen. Mallin tarkoituksena on myös tukea jäsenyrityksiä vastuullisuustyön aloittamisessa. Lisäksi mallin avulla pyritään selkeyttämään ja yhtenäistämään alan vastuullisuuskäytäntöjä sekä kehittämään alan vastuullisuutta.

Painoteollisuuden vastuullisuusmalli kehitettiin vuoden 2024 aikana yhdessä jäsenyritysten, sidosryhmien ja vastuullisuuskonsultointiyritys Kierivän kanssa. Tavoitteena on ollut käytännönläheinen ja yksinkertainen malli vastuullisuuden raportointiin. Mallissa määritellään toimialan olennaiset vastuullisuusnäkökohdat ja niiden selkeät mittarit yritysten tavoitteiden asettamista ja vastuullisuusraportointia varten. Mallissa korostuu matala kynnys aloittamiseen, minimivaatimusten huomioiminen sekä helppous. Malli perustuu CSRD:n mukaiseen kestävyysaiheiden listaukseen, ja se sisältää toimialan keskeiset vastuullisuusnäkökohdat (ESG) liittyen ympäristöön, ihmisiin, yhteiskuntaan sekä hyvään hallintoon. Malli on nyt jäsenyritysten vapaassa käytössä – lue lisää ja lataa vastuullisuusmallin esittely ja mittaristo jäsensivuilta.

Vastuullisuusmallin pääperiaatteet lyhyesti

  1. Matala kynnys aloittamiseen: Malli on suunniteltu siten, että se on helppo ottaa käyttöön ilman suuria resursseja.
  1. Minimivaatimusten huomioiminen: Keskitymme olennaisiin asioihin, jotka ovat tärkeitä vastuullisuusraportoinnissa.
  2. Helppokäyttöisyys ja yhtenäisyys: Malli on selkeä ja yksinkertainen, jotta sen käyttö olisi mahdollisimman vaivatonta. Toimialan yhteinen malli tekee raportoinnista läpinäkyvää ja vertailtavaa.

GT:n jäsen, katso koulutustallenne jäsensivuilta 10.3. mennessä.

 

on tukenut GT:n vastuullisuushanketta.

 

KIERIVÄ

Kierivän missiona on auttaa yrityksiä kehittämään toimintaansa ja muuttamaan maailmaa vastuullisemmaksi. Kierivä tarjoaa kiertotalouden ja vastuullisuuden asiantuntijapalveluita ja tukee yrityksiä vastuullisuuden muutosmatkalla. Kierivän asiantuntijoilla on vahva kokemus kiertotalouden ja vastuullisuuden edistämisestä ja raportoinnista sekä fasilitoinneista, työpajojen vetämisestä ja koulutuksen järjestämisestä. Kierivässä ymmärretään pienten ja keskisuurten yritysten tarpeet sekä mahdolliset haasteet, jotka voivat vaikuttaa vastuullisuuden kehitystyöhön.