Graafisen tuotannon vastuullisuusraportointimalli

Graafinen Teollisuus ry tavoittelee painotoimialan hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen pääsemiseksi tarjoamme jäsenten käyttöön ClimateCalc-hiilijalanjälkilaskurin, Wastuu.com-vastuullisuusraportointityökalun sekä Graafisen tuotannon ympäristösertifikaatin. Yritysvastuun raportointivaatimusten tiukentuessa ja sidosryhmien asettamien raportointivelvoitteiden lisääntyessä painotaloihin kohdistuvat vastuullisuusvaatimukset ovat lisääntymässä. Yrityksiltä vaaditaan läpinäkyvämpää ja vastuullisempaa toimintaa sekä enenevässä määrin vastuullisuuden raportointia. GT on luomassa käytännönläheistä ja yhtenäistä mallia raportointivaatimusten täyttämiseen ja vastuullisuuden kehittämiseen. Kutsumme kaikki jäsenyritykset mukaan kehittämään alaa entistäkin vastuullisempaan suuntaan.

Taustaa

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) on uusi eurooppalainen kestävyysraportoinnin direktiivi, joka velvoittaa suuret yritykset raportoimaan vastuullisuudestaan. Vaikka direktiivi koskee vain suurimpia yrityksiä, näkyy se kuitenkin myös painotalojen arjessa yhteistyökumppaneilta tulevien tiedonkeruuvaatimusten lisääntymisenä. Ajan myötä vastuullisuusraportoinnista on tulossa olennainen osaa myös pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa.

Vastuullisuudesta on monenlaisia konkreettisia hyötyjä pk-yrityksille, ja parhaimmillaan vastuullisuusraportointi on yrityksen strateginen työkalu. Vastuullisuuteen panostaminen voi toimia kilpailuetuna, kasvattaa yrityksen arvoa sekä parantaa työnantajamielikuvaa ja mainetta. Vastuullisuustyö kulkee käsi kädessä riskienhallinnan kanssa – vastuullisuuden myötä myös riskien ennakointi helpottuu. Lisäksi avoimesti viestitty vastuullisuus lisää sidosryhmien luottamusta yritystä kohtaan.

Jos yritys tekee asiat paremmin kuin laki vaatii, ei sitä kannata jättää kertomatta. Kestävät ratkaisut eivät välttämättä näy heti plussana viivan alla, mutta aiheen huomiotta jättäminen vasta kalliiksi tulee. Siksi tarvitaan pitkän aikavälin tavoitteita ja suunnitelmallisuutta.

Vastuullisuuden kehittämistyön ja raportoinnin aloittaminen hyvissä ajoin auttaa vastaamaan sidosryhmien tarpeisiin ja toimintaympäristön nopeasti muuttuviin vaatimuksiin. Vastuullisuus ei ole enää pelkkä muotisana, vaan yrityksiltä odotetaan oikeasti aktiivista roolia vastuullisemman maailman luomisessa. Järjestelmällinen vastuullisuustyö ohjaa yritystä toimimaan vastuullisesti koko arvoketjun läpi sekä auttaa rakentamaan pitkällä aikavälillä menestyvää ja kestävää liiketoimintaa.

Vastuullisuusraportointimalli

Graafinen Teollisuus ry haluaa auttaa jäseniään navigoimaan muuttuvassa toimintaympäristössä luomalla jäsenyrityksille suunnatun mallin vastuullisuuden raportointiin ja kehittämiseen. Mallin tarkoituksena on tukea jäsenyrityksiä vastuullisuustyön aloittamisessa. Lisäksi mallin avulla pyritään selkeyttämään ja yhtenäistämään alan vastuullisuuskäytäntöjä sekä kehittämään alan vastuullisuutta.

Vastuullisuusraportointimalli kehitetään vuoden 2024 aikana yhdessä jäsenyritysten, sidosryhmien ja vastuullisuuskonsultointiyritys Kierivän kanssa. Tavoitteena on käytännönläheinen ja yksinkertainen malli vastuullisuuden raportointiin. Mallissa määritellään toimialan olennaiset vastuullisuusnäkökohdat ja niiden selkeät mittarit yritysten tavoitteiden asettamista ja vastuullisuusraportointia varten. Mallissa korostuu matala kynnys aloittamiseen, minimivaatimusten huomioiminen sekä helppous. Malli perustuu CSRD:n mukaiseen kestävyysaiheiden listaukseen, ja se sisältää toimialan keskeiset vastuullisuusnäkökohdat (ESG) liittyen ympäristöön, ihmisiin, yhteiskuntaan sekä hyvään hallintoon. Tavoitteena on saada malli jäsenyritysten käyttöön vuoden 2025 alkupuolella.

Vastuullisuusraportointimallin pääperiaatteet lyhyesti

  1. Matala kynnys aloittamiseen: Malli on suunniteltu siten, että se on helppo ottaa käyttöön ilman suuria resursseja.
  1. Minimivaatimusten huomioiminen: Keskitymme olennaisiin asioihin, jotka ovat tärkeitä vastuullisuusraportoinnissa.
  1. Helppokäyttöisyys ja yhtenäisyys: Malli on selkeä ja yksinkertainen, jotta sen käyttö olisi mahdollisimman vaivatonta. Toimialan yhteinen malli tekee raportoinnista läpinäkyvää ja vertailtavaa.

Eteneminen käytännössä

  • Vastuullisuusraportointimalli tehdään yhteistyössä ulkopuolisen kumppanin, Kierivän, kanssa.
  • Kierivällä on monipuolinen kokemus vastuullisuuden ja vastuullisuusraportoinnin kehittämisestä eri toimialoilla.
  • Sidosryhmäkyselyt ja innostavat työpajat, käytännönläheinen ote.
  • Aikataulu:

Sidosryhmäkysely

Graafinen Teollisuus ry:n jäsenistö ja muut sidosryhmät näyttelevät keskeistä roolia vastuullisuusraportointimallin kehitystyössä. Mallin kehittäminen alkaa sidosryhmäkyselyillä, joilla selvitämme jäsenten ja sidosryhmien näkemyksiä graafisen alan vastuullisen toiminnan painopisteistä. Kyselyjen tarkoituksena on syventää ymmärrystä graafisen teollisuuden jäsenyritysten tunnusomaisista piirteistä ja tuoda jäsenyritysten ääni kuuluviin. Kysely toimitetaan syyskuun alussa sähköpostitse, ja siihen vastaaminen kestää noin 10 minuuttia. Kyselyyn vastaamalla tuot arvokkaan panoksesi vastuullisuusmallin kehitystyöhön. Toivomme, että jäsenyritykset osallistuvat aktiivisesti kyselyihin ja auttavat kehittämään parhaan mahdollisen mallin graafisen alan vastuullisuusraportointiin.

Työpajat

Sidosryhmäkyselyiden jälkeen kehitystyö etenee kahdessa eri työpajassa. Jäsenille suunnatuissa työpajoissa kartoitetaan graafiselle alalle olennaisimmat vastuullisuusteemat sekä määritellään keskeiset vastuullisuustavoitteet ja -mittarit. Työpajat järjestetään etänä 13.11. ja 21.11., ja niihin toivotaan jäsenten aktiivista osallistumista. Työpajan sisällöt ovat:

  • Työpaja I 13.11. klo 9–12: kyselyiden tulosten esittely ja olennaisten teemojen määrittely
  • Työpaja II 21.11. klo 9–12: keskeisten tavoitteiden ja mittareiden määrittely

Jäsenyritysten edustajat voivat osallistua yhteen tai molempiin työpajoihin oman aikataulujensa mukaan. Työpajojen välillä osallistujat pääsevät kommentoimaan ja työstämään aihetta sähköisen alustan avulla.

Ilmoittaudu työpajaan

Koulutus

Valmiin vastuullisuusraportointimallin käyttöön järjestetään jäsenyrityksille suunnatut koulutukset, kun kehitystyö on saatu valmiiksi. Koulutuksien tarkemmista ajankohdista tiedotetaan tuonnempana.

Ilmoittaudu työpajaan

KIERIVÄ

Kierivän missiona on auttaa yrityksiä kehittämään toimintaansa ja muuttamaan maailmaa vastuullisemmaksi. Kierivä tarjoaa kiertotalouden ja vastuullisuuden asiantuntijapalveluita ja tukee yrityksiä vastuullisuuden muutosmatkalla. Kierivän asiantuntijoilla on vahva kokemus kiertotalouden ja vastuullisuuden edistämisestä ja raportoinnista sekä fasilitoinneista, työpajojen vetämisestä ja koulutuksen järjestämisestä. Kierivässä ymmärretään pienten ja keskisuurten yritysten tarpeet sekä mahdolliset haasteet, jotka voivat vaikuttaa vastuullisuuden kehitystyöhön.

Riitta Haapanen on Kierivän vastuullisuusasioiden sekä kestävyysraportoinnin asiantuntija. Riitalla on syvällinen ymmärrys yritysvastuusta eri toimialoilta aina strategiasta käytännön asioihin saakka. Riitta innostuu saadessaan tukea organisaatioita vastuullisuuden kehittämisessä ja vastuullisten toimintatapojen omaksumisessa.

Riikka Kinnunen on Kierivän ympäristö- ja kiertotalousasiantuntija. Riikan erityisosaamista ovat kiertotalouden ja kierrätyksen edistämisen keinot, ympäristö- sekä ilmastoasiat sekä vaativat kehitysprojektit ja selvitystyöt. Riikka osaa yhteensovittaa lainsäädännön vaatimukset käytännön tekemiseen ja tuntee niin yksityisen kuin julkisen sektorin toiminnan.

Laura Kuisma on yritysvastuun ja kestävyysraportoinnin asiantuntija Kierivässä. Vastuullisen liiketoiminnan maisterina ja pk-yrittäjyyden tradenomina hänellä on erityisosaamista etenkin erilaisista raportointistandardeista sekä syvällistä ymmärrystä yritysten vastuullisuustyöstä. Laura lähestyy vastuullisuutta käytännönläheisesti ja nauttii siitä, että voi työssään sovittaa organisaatioiden yksilölliset tarpeet kestävän kehityksen vaatimuksiin ja alati muuttuvaan yritysvastuukenttään.